Verschillende bedrijven voegen ‘bitcoin’ of ‘blockchain’ aan hun naam toe, of suggereren ook iets te doen met blockchain om beleggers te lokken en de aandelenkoers op te jagen. Dat doet sterk denken aan de internetbubbel, toen veel bedrijven die ‘.com’ achter hun naam zetten ook ineens meer waard werden, zonder dat het bedrijf wezenlijk veranderde.
De kleine Amerikaanse drankenfabrikant Long Island Iced Tea leidde jarenlang een anoniem bestaan op de Amerikaanse beurs. Eind december kwam daar een einde aan toen het bestuur liet weten de productie van frisdrank in te willen ruilen voor investeringen in zogenoemde blockchain-technologie. Tot enige activiteit op dit gebied is het bedrijf nog niet gekomen, anders dan dat de bedrijfsnaam alvast gewijzigd is in Long Blockchain. Die naamswijziging alleen en de belofte om kansen te zoeken in blockchain deed de koers van het aandeel exploderen. De beurswaarde ging van minder dan 25 miljoen dollar naar bijna 100 miljoen
Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, waarschuwde beleggers deze week op BNR Nieuwsradio voor de risico’s.
Long Island Iced Tea is geen uitzondering. Meer ondernemingen weten de koersen tot grote hoogte te stuwen door in een persbericht te verwijzen naar blockchain, bitcoin of cryptomunten. Longfin, een kleine beursgenoteerde investeerder in technologie, zag de koers van het aandeel met 2000 procent stijgen in een paar dagen nadat bekend worden van de overname van het bedrijf Ziddu.com. ZIddu.com legt zich toe op financiering voor bedrijven via digitale munten, maar heeft voorlopig niet eens een volledig werkende website.
Bovenstaande voorbeelden mogen bizar zijn, echt verrassend zijn ze niet voor wie het financiële nieuws heeft gevolgd. Afgelopen jaar steeg de waarde van bitcoin met meer dan 1300 procent, daarmee was het niet eens de snelste stijger onder de digitale munten. Van liefst dertien cryptomunten steeg de koers afgelopen jaar nog sneller, die van nummer 1, Ripple, met meer dan 36.000 procent
Zijn de cryptomunten een hype? Zonder twijfel.
Dat geldt minder voor de onderliggende technologie die het mogelijk maakt veilig te handelen in cryptomunten: het systeem dat blockchain heet.
Blockchain is een blijvertje en belooft een gamechanger van formaat te worden. Waar digitale munten met de nodige scepsis bekeken worden door financiële markten, bedrijfsleven en toezichthouders, is de belofte van blockchain onomstreden. Blockchain moet een belangrijke toevoeging worden aan het internet zoals we dat nu kennen. Internet heeft het zoeken en uitwisselen van informatie veel gemakkelijker gemaakt en complete bedrijfstakken opengebroken zoals de media, muziekindustrie en detailhandel. Maar als het aan één ding ontbreekt op internet dan is het vertrouwen en juist dat vertrouwen zou blockchain kunnen bieden.
Hier en hier twee aardige filmpjes waarin blockchain wordt uitgelegd.